Sociale media fraude

OPGEPAST
Er word door criminelen jacht gemaakt op persoonlijke gegevens, ook via Sociale Media als Facebook, Twitter, LinkedIn e.d. Profielfoto’s en je omschrijving worden gebruikt om een nieuwe account aan te maken waarvan vrienden denken dat jij het bent en zullen het vriendschapsverzoek accepteren/toevoegen. Daarna kunnen de verzoeken komen tot hulp bij betalingen (even voorschieten), of andere vragen over bijvoorbeeld; legitimatie gegevens, adressen, bankgegevens, geboorte datum met geboorteplaats e.d.. Trap daar niet in!

Tips:

  • Krijg je een nieuw vriendschapsverzoek van iemand -> controleer even via de mail of 06 of dat wel klopt
  • Krijg je een reactie waarom jij weer vrienden wil worden -> dan is jouw profiel misschien wel nagemaakt en proberen de criminelen vrienden van jou toe te voegen. Waarschuw je vrienden dan ook om het verzoek NIET te accepteren. Stel voor de zekerheid een nieuw wachtwoord in.
  • Geef nooit persoonlijke informatie via Facebook. Controleer het verzoek en stuur ze dan eventueel via de mail.
  • Ga nooit betalingen doen voor een vriend zonder dit te hebben gecontroleerd. Het kan dus iemand anders zijn…
  • Kom je er achter dat er een kopie van je account bestaat, kijk even wie er al vrienden zijn en waarschuw hen.
  • Maak melding van de “valse” account.
  • Kom je er niet uit, vraag hulp bij een bekende
  • Geef nooit wachtwoorden !
  • Staan er vreemde berichten en foto’s in je “timeline” of zijn er andere “vreemde” activiteiten waar jij niks van weet, dan hebben ze waarschijnlijk toegang gekregen tot je account. Verander direct je wachtwoord!
  • Krijg je verzoeken vanuit een voor jou “vreemd” netwerk als Xing, Viadeo, Tianji.com, Qzone, RenRen, Elixio.net, Focus.com …, het zijn bestaande netwerken maar controleer wel even of daar soms ook al een account van je aanwezig zonder dat jij het weet.

Zie ook AVROTROS Opgelicht dossier: opgelicht.avrotros.nl dossier

WEES DUS ALERT BIJ HET BEBRUIK VAN JE SOCIALE MEDIA!

You must be logged in to post a comment.