Meer AED’s en hulpverleners in Nederland, voor hulp bij reanimatie

Het aantal AED’s (Automatische Externe Defibrillator) en burgerhulperleners in Nederland is het afgelopen jaar fors gestegen. Dat meldt het AD.

Op dit moment zijn er bijna 18.000 aangemelde AED’s in Nederland, een stijging van 45 procent ten opzichte van jaar geleden. Ongeveer zeventig procent van die reanimatieapparaten is 24 uur per dag beschikbaar.

Het aantal burgerhulpverleners is met meer dan een derde gestegen naar 225.000 mensen. Deze vrijwilligers kunnen via een systeem opgeroepen worden een reanimatie te starten of een AED naar een slachtoffer in de buurt te brengen, wanneer er sprake is van een hartstilstand. Gemiddeld zijn zij 2,5 minuut eerder bij het slachtoffer dan de hulpdiensten.

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting, zegt in de krant dat elk jaar ongeveer 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand krijgen buiten het ziekenhuis. Hij prijst de mensen die een reanimatiecursus volgen of samen met de buurt waarin ze wonen een AED aanschaffen.