Geef nooit zomaar een kopie van uw paspoort

Geef nooit zomaar een kopie van uw paspoort

U herkend het misschien wel, even een kopie van uw paspoort bij de receptie van de camping of van uw Hotel. Lekker snel ingecheckt.  Maar de problemen komen dan later als blijkt dat er heel eenvoudig misbruik is gemaakt met uw paspoortkopie.

Wie mogen vragen om een kopie van uw identiteitsbewijs

Niet alleen hotels of campings vragen om een kopie. Ook bijvoorbeeld een telefoonaanbieder, een bank of de overheid vraagt weleens om uw persoonlijke gegevens. Ga eerst na of een kopie wel nodig is. Soms is alleen een paspoortnummer voldoende om in te checken bij een hotel. Alleen uw werkgever, een bank of een notaris mag volgens de Nederlandse wet een volledige kopie van uw identiteitsbewijs maken.

Voorkom fraude met een kopie

Een kopie van uw paspoort geven lijkt zo onschuldig. Maar met uw naam, geboortedatum en Burgerservicenummer kan zomaar een lening of een telefoonabonnement worden afgesloten. En daar komt u pas achter als de rekeningen binnenstromen.

Maak een veilige kopie met de KopieID app

De Rijksoverheid heeft een handige app.  Met de app kunt u een foto van uw paspoort maken. Met uw vinger streep je  over de gegevens die u onzichtbaar wil maken. Daarna komt er een watermerk over de foto heen. Op die manier is het duidelijk dat het een kopie is.

Klik hier voor meer informatie over de app

Heeft u geen KopieID app? Dan kunt u op andere manieren misbruik van uw id-bewijs voorkomen.

You must be logged in to post a comment.